2020-07-24 07:59:36• hírek • Bede Emőke

Tizedik alkalommal adták át a Falvak mécsesei díjat

A Szatmár Megyei Tanács szárnyai alatt működő Hagyományőrző Forrásközpont csütörtök este immár tizedik alkalommal szervezte meg a Falvak mécsesei díjátadó gálát.

Eme országos szinten is egyedülálló rendezvényen évről évre az olyan vidéki településeken kiemelkedő kulturális tevékenységet folytató, vagy a népi hagyományok megőrzésében és életben tartásában elismerésre méltó tevékenységet kifejtő személyeket jutalmazzák, akik példaként szolgálhatnak a közösség bármely tagja számára. Ahogyan azt a korábbi években már megszokhattuk, a díjazottaknak ez alkalommal is László Róbert, a forrásközpont vezetője és Pataki Csaba megyei tanácselnök adták át az elismeréseket.



A 2020-as évben ők vehették át a Falvak mécsesei díjat:

1. Gigel Buth – Béltekhodos. Matematikatanár, ki visszatért szülőfalujába, hogy valóra váltsa gyerekkori álmát és lovakat neveljen. Nagy kedvelője az irodalomnak és a filozófiának, különösen fontosnak tartja a gyökerekhez való ragaszkodást, melynek jegyében egy régi parasztházat épített újjá Béltekhodoson, így őrizve meg annak eredeti, archaikus stílusjegyeit.


2. Vlad Boros – Batarcs. A batarcsi gyökerekkel rendelkező fiatalember visszatért szülőfalujába és egy ifjúsági egyesületet alakított, melynek révén az egész közösség által nagyra értékelt kulturális eseményeket, folklórkoncerteket és jótékonysági akciókat is szervezett már. Az egyesület projektjeinek első számú célkitűzése a helyi kulturális identitás megőrzése, valamint hogy minél több fiatalt vonzzanak be e légkörbe.


3. Feher Dumitru – Ráksa. Komoly tapasztalattal rendelkező bőrdíszműves, kinek kezei közül olyan kiváló termékek kerülnek ki, melyet az avasi hagyományok szerelmesei mindig nagyra értékelnek. Ennek egyik legfőbb oka, hogy csak és kizárólag tájspecifikus motívumokat használ az általa készített tárgyak dekorálása során. A mesterség számára művészet és szenvedély – hangzott el tevékenységének méltatásakor.


4. Hauler Magdolna – Nagymajtény. A nagymajtényi gyökerekkel rendelkező Hauler Magdolna nagy tapasztalatra tett szert szociális asszisztensként, 2014-ben pedig sikerült valóra váltania rég dédelgetett álmát egy idősotthon létrehozása által. A központban nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományápolásra, melynek jegyében például álarcos- és szüreti bállal is készülnek minden évben. Ugyanakkor kiemelten fontosnak tartja, hogy a fiataloknak továbbadják a szatmári svábok tradícióit, stabil hidat építve ki ezáltal a generációk között.


5. Horváth Ignác – Szatmárnémeti. Immár három évtizede vezeti a romapártot, de emellett ő a roma kulturális élet fő mozgatórugója is. 2000-ben ő kezdeményezte a Nemzetközi Roma Fesztivál megszervezését, melyen az idők folyamán már cseh, ukrán és magyar formációk is bemutatkoztak. Ugyanakkor arra is gondja van, hogy a roma népzenészek és -táncosok a megye és az ország más fesztiváljain is feltűnjenek, valamint folyamatosan nyomon követi a tehetséges fiatalok képzését is, ezzel gondoskodva az utánpótlásról.



6. Lipovan Gabriella – Csanálos. Nevéhez köthető annak a helyi néptánccsoportnak a megalapítása, mely a sváb és a magyar táncokat is ugyanolyan lendülettel járja, de hogy még több fiatalt tudjon bekapcsolni e körforgásba, egy modern táncokkal foglalkozó formációt is alakított. A helyi tradíciók megőrzése érdekében rendszeresen szervez bálokat, ünnepségeket a közösségnek, de a település hírnevét az országban és külföldön is bemutatkozó tánccsoporttal is tovább öregbítette. Elsődleges célja, hogy közössége értékes tagjává váljon.


7. Adrian Lupescu – Szatmárudvari. E név a mindössze 16 éves Feher Sebastian Adrian Bruno-t takarja, ki fiatal kora ellenére már számos eredménnyel rendelkezik a művészetek terén. Tavaly elhozta az Octavian Bud Nemzetközi Népzene Verseny nagydíját, 2020-ban pedig saját verseskötettel jelentkezett, melyet a hazai kritikusok is elismeréssel fogadtak. Ezen felül egy lemezt is készített, melyen a népzenék mellett saját számai is hallhatók, és társszerzőként tevékenykedik egy Szatmár történelmével foglalkozó kötet kapcsán is.


8. Ana Holdis Pop – Mikola. Nagy türelemmel és szenvedéllyel gyűjtötte pályafutása során a régi dalokat. Igaz hittel szolgálta egy egész életen át az autentikus népművészetet, szerénysége és kitartása által pedig példaként szolgálhat bármely művész számára – hangzott el a méltatásban.


9. Carol Koka – Szamosdob. Pedagógusként töltött évei alatt egy cél vezérelte: hogy fényt vigyen szülőfaluja közösségébe. Számtalan könyv került már ki kezei közül, idén pedig felesége segítségével elkészítették a község több mint 300 oldalas monográfiáját is.


10. Vajda Jolán – Kolcs. Már gyermekkora óta nagy elhivatottja a népszokásoknak és -hagyományoknak, melyek felnőttként is fontos szeletét képezik az életének. A polgármesteri hivatal alkalmazottjaként kezdte el irányítani a szamoskóródi informatikai központot, ahol nem csak az internet használatára, de népi énekekre és táncokra is oktatta a gyermekeket. A vallási és világi ünnepekre táncos-énekes előadásokat állított össze, de ő vezeti jelenleg az Ifjú galagonya szamoskrassói tánccsoportot is, mely már nem csak a megyében, de magyarországi színpadokon is bemutatkozott. Kulcsfontosságú szerepe volt a krassói falumúzeum létrehozásában, és nagy álma, hogy egy gyűjteményt hozzon létre a táj egyedi szőtteseiből is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: